De-a lungul timpului am văzut multe feluri de organizare și decorare a Bullet Journal-ului. Inițial, nu făceam o diferență între ele. Le-am tratat pur și simplu ca stiluri diferite ale unor oameni diferiți. Cu cât a trecut timpul însă, am început să observ că există câteva categorii de stiluri în care se încadrează majoritatea.
Ceea ce urmază să îți prezint în acest articol este o împărțire făcută de mine. Îți voi arăta cum văd eu aceste categorii de stiluri de Bullet Journal, în funcție de ceea ce am întâlnit cel mai des. Cine știe, poate te ajută să-ți găsești și tu propriul stil!
1. Stilul minimalist
Am ales să încep cu acest stil, deoarece este cel care stă la baza Bullet Journalling-ului. La urma urmei, Ryder Carol a venit cu o metodă simplă de a-ți organiza gândurile și planurile, nu o metodă colorată și artistică!
Deși eu nu aleg acest stil în general, vreau să știi că acesta este ideea de bază și că nu ai nevoie de culori sau îndemânare pentru a avea un BuJo!
Câteva exemple:
Există și varianta care adaugă PUȚINE desene/ stickere/ pete de culoare:
2. Stilul cu stickere
L-am așezat pe locul 2 deoarece mi se pare următorul pas după stilul minimalist. Faci un setup minimalist și decorezi cu stickere!
Iar dacă nu știi de unde să începi, te așteaptă în shop multe-multe kit-uri de stickere pentru planificare, dar și stickere decorative, care cu siguranță te vor scoate din impas!
Îți las mai jos câteva exemple realizate cu ajutorul lor:
3. Stilul cu desene (doodles)
Al treilea stil pe care l-am identificat este preferatul meu, fiind stilul pe care și eu l-am folosit cel mai mult!
Acesta constă în a desena (destul de mult) și a colora de mână cam tot ce ai în bujo. Majoritatea celor care folosesc acest stil, au o temă lunară în bujo și toată luna o decorează cu aceleași desene și culori.
Uite aici câteva exemple de la bullet journaller-ii mei preferați:
4. Stilul artistic
Și-acum parcă aud întrebarea:
– Păi și, Rox, care-i deferența între stilul cu desene și cel artistic?!
Așa că vin cu răspunsul! Da, cele două seamănă mult, dar eu una le diferențiez, deoarece văd stilul artistic necesitând mult mai mult timp și dăruire (ca să nu-i zic talent). Acest stil e alcătuit din picturi superbe și elemente foarte migălos și atent gândite.
Am avut și eu tentative, dar nici pe aproape la fel de frumoase ca exemplele de mai jos:
Acum că le-ai văzut, mă înțelegi? Așa-i că îl vezi și tu măcar un pic diferit de stilul nr. 3, cel cu desenele?
5. Stilul scrapbook/ colaj
Acest stil e caracterizat de multe elemente aranjate și lipite în armonie. Cel mai des e vorba de diverse feluri de hârtie, cu diverse texturi și culori, imagini, stickere și washi tape.
L-am încercat și eu și deși nu aș face asta lunar, trebuie să recunosc că a fost foarte relaxant și satisfăcător să lucrez la spread-uri.
Uite câteva exemple de la mine, dar și de la alții:
View this post on InstagramA post shared by Rox The Planoholic | Stickere & Ilustrații (@rox.the.planoholic)
6. Stilul digital
În zona asta nu m-am băgat deloc încă. Mă tentează, dar nu știu de unde să încep.
Este vorba despre crearea spread-urilor de BuJo într-un mediu digital, cel mai adesea pe tabletă. Există și aplicații pentru asta, dar din moment ce nu am testat, nu pot veni cu păreri.
Las totuși și aici câteva exemple:
Mix & match!
Deși ți-am vorbit despre aceste stiluri de bullet journal, asta nu înseamnă că trebuie să alegi unul și să te ții de el. Cred că toată lumea folosește un mix între stiluri, sau măcar între unele dintre ele. De obicei, atunci când vezi un spread de Bullet Journal, îți dai seama înspre ce înclină. Dar asta nu înseamnă că nu poți alege un stil diferit pentru fiecare pagină pe care o faci. Așa că nu te limita!
Stilul meu preferat este cel cu desene, deoarece mă lasă să-mi exprim cel mai mult creativitatea fără să mă chinui sau să dureze prea mult să fac setup-ul. Folosesc și stilul scrapbook, dar nu foarte des, iar cel artistic… mai pun și eu acuarele pe hârtie din când în când și simt că atunci mă apropii cel mai mult de el. De asemenea, folosesc și stickere și uneori mai am și câte un spread minimalist. Practic, deși pun cel mai mult accent pe desene, stilul meu este de fapt o combinație între toate celelalte. 🙂 (Ok, în afară de cel digital.)
Care este sitlul tău favorit? Care este stilul pe care îl aplici cel mai des?
Să ne auzim cu bine și data viitoare,
Rox