dariusz-sankowski-3OiYMgDKJ6k-unsplash

Crează-ți un Travel Journal de care să te ții

Sunt sigură că, dacă te afli aici, ai dat și tu măcar o dată de poze super-estetice cu Travel Journal-uri frumos decorate, cu multe desene și care par amintirea ideală cu care să rămâi după fiecare vacanță. (Instagram & Pinterest – I’m looking at you!)

Și eu la fel. Și de 4-5 ani mă tot chinui să țin unul. Dar nu reușesc și pace! Anul ăsta, pregătindu-mă de concediu (abia in septembrie merg…), am început să caut idei și metode care să mă ajute să mă țin de treabă și să am în sfârșit un Travel Journal. 

Citește în continuare pentru a afla ce am descoperit, poate te ajută și pe tine ideile!

Cum funcționează un Travel Journal?

Nu zic că TREBUIE să ai un Travel Journal. Zic doar că-i probabil cea mai drăguță amintire cu care poți rămâne după orice excursie, concediu sau călătorie. N-ai nevoie de mare lucru pentru a ține unul. E bun orice caiet, iar ceea ce alegi să incluzi in el ține doar de tine. Ca la BuJo!
  • Poți pur și simplu să povestești în scris despre tot ce ai văzut, experimentat și gustat.
  • Poți să-l umpli cu desene și schițe (de la obiective turistice, pana la mâncare), poze sau stickere.
  • Și ce-mi place mie cel mai mult – poți lipi în el toate nimicurile colectate pe timpul excursiei: bilete de avion/ tren/ autobuz, biletele de la muzee și alte atracții, bonul de la Dunkin Donuts, șervețelul de la cafenea, ambalajul de la ciocolata aia de care te-ai îndrăgostit sau eticheta de la noul costum de baie cumparat de acolo.
În final o să ai o colecție de chestii drăguțe din călătorie, toate incluse între coperțile unui simplu caiet!

Cum facem să ne ținem de Travel Journal?

Ok, atât eu cât și tu am înțeles că un Travel Journal e drăguț și că putem include în el orice ne place. Dar cum facem să ne ținem totuși de el? Las mai jos câteva DOs & DON’Ts.

DON'Ts

O să-ți împărtășesc întâi câteva din încercările mele eșuate. Asta ca sa știm ce să NU facem (pentru că ce am făcut eu până acum, e un maaare exemplu de „așa nu”).

  • Nu presupune că vei face totul când te întorci din concediu

90% din timp, am decis să las crearea Travel Journal-ului pentru după călătorii. Asta are mult sens în teorie, având în vedere că atunci când plec nu-mi iau cu mine tot dulapul de stationery supplies și nici n-am musai timp să stau să desenez! Dar în practică… e foarte nasol așa! Când ajungi înapoi acasă vrei doar să te odihnești. Și-apoi, foarte curând, intri direct în rutina vieții obișnuite și uiți complet de Travel Tournal. Și uite așa rămâi maxim cu un plic de bilete de autobuz și muzeu. Deci nu te gândi că o să îl faci în întregime când te întorci din călătorie.

  • Nu te aștepta să arate ca pe Pinterest

Eu mereu vedeam online spread-uri super-estetice, cu schițe și picturi în acuerelă. Dar când începeam să lucrez la varianta mea de Travel Journal, nu eram niciodată mulțumită cu felul în care arăta. De ce? Pentru că, ghici ce, nu arăta ca pe net! La sfârșitul vacanței nu mai aveam nici timp, nici chef să mă dedic într-atât procesului încât să fie wow și apoi eram dezamăgită de rezultat și abandonam. Așa că nu porni de la așteptări mărețe. Scopul e să ai o amintire a vacanței TALE, nu a celei văzute pe Pinterest.

  •  Dacă vrei să incluzi poze, printează-le repede sau completează-ți Travel Journal-ul lăsând loc pentru ele

Au fost și ocazii în care m-am semi organizat să-mi completez Travel Journal-ul la timp, dar… nici atunci n-a fost 100% ideal. De ce? Pentru că mereu îmi propun să-l umplu de poze, dar ajung să printez pozele la 6 luni după excursie (în cazul fericit). Și până ajung eu să printez pozele, clar uit micile detalii din călătorie. Așa că urmează sfatul ăsta dacă nu vrei să rămâi cu un Travel Journal gol!

Travel photos

DOs (or Maybe-s?)

Dar hai să terminăm cu negativismul ăsta, și să vedem ce a mers sau ar putea merge mai bine!

  • Crează spread-uri pregătitoare înaintea călătoriei

Un lucru care mereu a mers foarte bine în cazul meu a fost crearea spread-urilor pregătitoare pentru călătorie înainte de a pleca. Aici mă refer la lista cu lucruri de pus în bagaj, obiective de văzut, itinerariu, mâncăruri de încercat sau lista de magazine și restaurante pe care nu le avem în România, dar se găsesc în locul unde ma duc. (De obicei Primark, Flying Tiger, Lush. :D)

  •  Ia-ți cu tine Travel Journal-ul, câteva markere, un lipici și niște stickere

Ăsta e un sfat care a semi-mers pentru mine într-un concediu. Am vrut să fac spread-urile „în timp real”. Ideea e bună în general, doar că nu ai mereu timp să completezi în jurnal. Dacă alegi să faci astfel (eu o să încerc din nou anul ăsta), te sfătuiesc să ții cont de asta și să îți aloci măcar câteva minute pe zi pentru a schița sau nota ceva.

  • Dacă ai o cameră Polaroid sau Instax, ia-o cu tine!

O idee foarte practică, dacă ai așa ceva. Așa o să poți lipi în jurnal pozele in real time, și nu mai stai 6 luni până ajungi cu ele la un print shop (cum fac eu).

pexels-dmitry-zvolskiy-1830937
  • Ține un Travel Journal ilustrat

O idee care îmi surâde maxim (dar nu știu sigur dacă am curaj s-o implementez) e să îmi iau cu mine iPad-ul, să fac poze + schițe în Procreate, pentru a avea în the end un Travel Journal ilustrat digital. Chiar dacă nu termin totul cât sunt acolo, măcar pot avea schițele/ ideile, pe care le finalizez când ajung acasă. Mi-ar plăcea mult să încerc asta și mi se pare destul de practic, doar că mi-e frică să nu pățesc ceva cu tableta (mă refer la stricat sau furat). 

P.S.: Mulțumiri pentru ideea asta către @andreeaillustration!

M-am gândit totuși la o alternativă pentru asta, și anume să iau cu mine un sketchbook, un creion și o radieră pentru a face schițele. Pozele oricum le fac cu telefonul. Și în final cred că aș putea ilustra totul în Procreate pornind de la poze + ilustratii in creion. (Rămâne de văzut.)

  • Ține un Travel Journal digital

Dacă nu ai iPad, ideea de Travel Journal digital încă e posibilă – notează-ți în telefon, în Notes (sau în ce aplicație prefer), momentele memorabile din fiecare zi. Poți la sfârșit să le treci pe un caiet dacă preferi, dar poți și să le păstrezi pur și simplu acolo.

Idei & inspirație

Pe lângă aceste DOs & DON’Ts, vreau să te las și cu idei practice pe care le poți inlcude la tine în Travel Journal, bineînțeles personalizate după propriile preferințe!

Listă de locuri pe care vrei să le vizitezi

Sigur ai și tu un Travel Bucket List! De ce să nu-ți începi noul Travel Journal chiar cu asta?

Listă de locuri pe care le-ai vizitat

Poți include și locurile pe care le-ai vizitat deja. Cel mai fain mod de a face asta mi se pare sub formă de hartă! (Pont – le găsești și pe net, poți pur și simplu să le printezi și să le lipești, dacă simți că nu le poți desena.)

Packing list

O listă cu lucrurile de pus în bagaj mi se pare esențială pentru orice călătorie. (Eu fac una nouă de fiecare dată.) Dacă ai timp și ți se pare util, poți chiar să faci un spread cu outfit-urile pe care ți le-ai gândit!

Detaliile călătoriei

Pe o pagină poți nota detaliile esențiale – unde mergi, la ce oră ai avionul/ trenul/ etc., unde te cazezi și altele.

Bugetul călătoriei

Poți să notezi toate cheltuielile din călătorie, ca să știi la final cât te-a costat totul. Un pas în plus ar fi să faci și statistici și grafice ulterior. (Me likes them. 🤓)

Listă cu obiective de vizitat

Un lucru foarte util e să te uiți pe net și să notezi obiectivele pe care vrei să le vizitezi.

Listă cu mâncăruri de gustat

Dacă îți place mâncarea (cui nu-i place?!), poți să te documentezi puțin și pe subiectul ăsta și să notezi câteva lucruri tradiționale locului în care mergi, să știi că-s de gustat.

Itinerariu pe zile

Dacă ai timp și ești extra-organizată, poți să gândești un itinerariu cu obiectivele turistice pe care vrei să le vizitezi în fiecare zi.

Rezumatul fiecărei zile

La sfârșitul fiecărei zile, notează-ți câte ceva despre ce ai făcut în ziua aia. Sau lipește poze. Sau biletele de la atracțiile turistice. Sau… why not all of the above?

Ilustrează mâncărurile descoperite

Ceva super-super drăguț ar fi să încerci să desenezi mâncărurile degustate.

Ilustrează obiectivele vizitate

La fel și cu obiectivele turistice. Doar că un pic mai greu (zic eu).

Hartă ilustrată

Un pas în plus e o hartă ilustrată a orașului/ regiunii vizitate.

De data asta nu am venit cu niciun exemplu de la mine, pentru că nu prea am spread-uri de care să fiu mândră. Upsi-dupsi. Poate după concediul de anul ăsta!

Cam atât despre Travel Journal momentan. Sper să te ajute informațiile de aici. Ai vrea să revin cu un update legat de asta când mă întorc din concediu? Spune-mi în comentarii ce te-ar interesa!

Ultimul gând cu care vreau să te las (pe care l-am citit și eu recent pe un blog) – the best travel journal is the one you stick to!

 

 

Să ne auzim cu bine și data viitoare,
Rox

Share This Post

2 răspunsuri

  1. A fost o adevărată încântare să citesc acest articol. Pentru mine a fost „the sign” că e momentul să mă apuc și eu (finally) de mult amânatul travel journal. :))
    Cred că o parte din oameni amână să își facă propriul travel journal fiindcă sunt copleșiți de perfecțiunea paginilor văzute pe conturile de Instagram și Pinterest și simt că nu ar putea face pagini atât de estetice (cel puțin așa a fost în cazul meu). Eu am făcut o variantă mai simplă, folosind mai mult stickere și doar câteva bilete din călătorii (acolo unde am avut) și astfel chiar am nu am simțit nici un fel de presiune și a fost o activitate complet relaxantă.

    1. Ma bucur ca ai gasit varianta care functioneaza pentru tine! Si multumesc de idee, o sa aplic si eu daca altceva nu merge. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *