Unul dintre lucrurile pe care le fac instinctiv în ultima perioadă este să fiu recunoscătoare pentru ceea ce am. Și cu cât mă gândesc mai mult la asta, cu atât realizez că e ceva ce aș vrea să păstrez pe termen lung. Parcă viața e mai frumoasă atunci când te simți cu adevărat recunoscător pentru ceea ce ai, nu crezi?
Paginile de recunoștință se află undeva la limita dintre Bullet Journalling și Journalling clasic, zic eu. În orice tip de jurnal le-ai folosi însă, îți vor aduce aceleași beneficii. În cele ce urmează vreau să-ți vorbesc puțin despre aceste beneficii, dar și să îți dau câteva idei pentru a crea astfel de pagini în BuJo.
Beneficiile recunoștinței
Ziceam în introducere că atunci când simți recunoștință, viața pare mai frumoasă. Dar hai să vedem câteva beneficii concrete:
Ești mai prezent
De multe ori trecem prin viață și luăm totul de-a gata. Ne formăm o rutină și anumite lucruri încep să ni se pară banale. Astfel uităm să le apreciem. Atunci ești recunoscător pentru lucrurile mici, devii mai prezent în viața ta. Observi și îți amintești să apreciezi orice lucru mărunt, chiar dacă a devenit rutină. Cum ar fi cana de cafea din fiecare dimineață.
Ești mai optimist
Fiind recunoscător pentru ceea ce ai, ajungi să ai o stare de spirit mai bună în general, ceea ce te va face și mai optimist. Nu mă crezi? Nicio problemă. Informațiile astea nu vin de la mine, ci sunt dovedite de studii științifice.
Un studiu din 2003 (Emmons & McCullough) indică faptul că în doar 10 săptămâni de practicare a recunoștinței, participanții au început să se simtă mai optimiști atât în viața de zi cu zi, cât și în ceea ce privește viitorul.
De asemenea a fost dovedit că dacă ții un jurnal al recunoștinței în mod regulat, ești cu 5% până la 15% mai optimist. (Amin, 2014)
Ești mai fericit
Studiile (Emmons & McCullough, 2003; Seligman, Steen, Park & Peterson, 2005) arată că persoanele care sunt recunoscătoare pentru ceea ce au, sunt mai fericite. E foarte simplu dacă stai să te gândești – cu cât ești mai fericit pentru ceea ce ai, cu atât îți este mai ușor să găsești noi motive de a fi fericit.
Te ajută să ai relații mai bune cu cei din jur
Atunci când îți arăți recunoștința față de ceilalți sunt mari șanse să-i lași cu un zâmbet pe față. Iar dacă faci asta des, relațiile cu ei vor fi considerabil îmbunătățite.
Legat de relațiile romantice – studiile arată că atunci când îți arăți recunoștința față de partener, te simți mai fericit și satisfăcut de relație. (Algoe, Fredrickson & Gable, 2013)
Faci economii!
Aici matematica e simplă – dacă ești mulțumit cu ceea ce ai și recunoscător pentru asta, nu simți nevoia de mai mult. Deci cumperi mai puține lucruri. Deci faci economii!
Îmbunătățește sistemul imunitar
Există numeroase studii care arată că atunci când te simți bine din punct de vedere psihic, te simți mai bine și din punct de vedere fizic. Recunoștința joacă un rol important și aici, ajutându-te să te simți mai bine psihic, ceea ce ajută sistemul imunitar să lupte împotriva atacatorilor.
De asemenea, atunci când pe plan psihic te simți bine așa cum ești, șansele să ai mai mulă grijă la a face sport, a mânca sănătos sau a face sport cresc, deci și stilul de viață e mai sănătos.
Dormi mai bine
În momentul în care mindset-ul tău este axat pe recunoștință, șansele ca grijile să te țină treaz noaptea se diminuează. Astfel, adormi mai ușor, iar somnul îți este mai liniștit.
Cum să fii mai recunoscător
Toate beneficiile astea sună super, nu? Dar cum faci ca să ajungi la ele?
Mult timp mi s-a părut kind-of-bullshit ideea de a mă forța să găsesc lucruri pentru care să fiu recunoscătoare. Cum adică să scriu în fiecare zi 3 lucruri NOI?!
Dar chiar are sens! Străduindu-te să găsești în fiecare zi ceva nou pentru care să fii recunoscător, de fapt antrenezi acest „mușchi al recunoștinței” să vadă mult mai ușor aceste mici motive de recunoștință.
Iată câteva căi prin care poți să antrenezi mușchiul recunoștinței (mai ceva ca bicepșii!):
Exprimă-ți recunoștința (mulțumește) celor din jur
Atunci când cineva face ceva pentru tine, exprimă-ți recunoștința. Mulțumește și celor care te-au ajutat mai demult, chiar dacă a trecut ceva timp. Sigur o să le pună un zâmbet pe față!
Scrie o scrisoare de recunoștință
Acesta e un exercițiu pe care și eu mi-am propus să îl fac și încă nu am reușit. Ideea e să scrii o scrisoare cuiva din viața ta în care să îi mulțumești pentru ceva ce a făcut pentru tine, sau pur și simplu pentru că există.
Dacă te simți ciudat, nu trebuie să îi și dai acea scrisoare. Nici eu nu cred că m-aș simți confortabil să fac asta. Însă simplul fapt că faci acest exercițiu te va ajuta pe tine să te simți recunoscător.
(Dar gândește-te, dacă tu te simți așa, cum s-ar simți persoana cealaltă când o citește?)
Ieși la plimbare!
Ieși la o plimbare și privește în jur. Fii recunoscător pentru tot ceea ce vezi: florile care încep să înflorească, păsărelele care cântă, faptul că acel câine fioros care latră la tine e închis în curte.
Un borcan de recunoștință!
Avea o prietenă o vorbă când o întrebam ce vrea de la magazin – „o viață nouă, și de restul caramele”. (Foarte probabil ca vorba să vină de altundeva, dar eu de la ea o știu.)
Ei bine, dacă practici recunoștința o să îți transformi viața (deeeci o să ai o viață nouă), iar dacă scrii în fiecare zi pe un bilețel de ce ești recunoscător și pui toate bilețelele într-un borcan… poate n-o să ai chiar caramele, dar sigur borcanul plin de recunoștință va fi la fel de dulce!
Fă o listă a recunoștinței
Ia un pix și o foaie (sau bullet journal-ul!) și fă o listă cât mai lungă cu motive de a fi recunoscător.
Ține un jurnal al recunoștinței
Notează în fiecare zi unul (sau mai multe) lucruri pentru care ești recunoscător. Nu știi ce să notezi? Uite câteva idei:
- un lucru bun care ți s-a întâmplat astăzi
- o întâmplate drăguță la care ai asistat
- un lucru care te-a făcut să zâmbești
- o surpriză
- o persoană dragă
Pagini de recunoștință în BuJo
Și acum, deoarece subiectul nostru principal de aici e bullet journalling-ul, las mai jos câteva idei pentru pagini de recunoștință în bujo.
Avem aici un tabel drăguț de la @creative.with.irina:
@pretty.and.papered ne arată un spread cu linii colorate, pe care să le completăm – una pe zi. (Ăsta e modelul pe care și eu l-am folosit cel mai des!)
Putem vedea la @everydaybulletjournal un mix între cele 2 idei (zic eu) – nu e nici tabel, nici câte un rând pe zi.
La @mashaplans vedem un spread ceva mai complicat, în care îmbină diverse feluri de a scrie cu mici doodles. Mie ăsta mi se pare cel mai drăguț stil! (Dar și durează cel mai mult!)
Și în final, un spread și de la mine. În prezent folosesc genul ăsta de spread mai mult pentru a păstra amintiri, fie că sunt pozitive sau nu. Dar cred că o să-mi fac și un spread strict pentru recunoștință. (În sfârșit văd diferența între cele două!)
30 de zile de recunoștință?
În final, vin către tine cu o provocare! Timp de o lună de zile, te provoc să ții un jurnal de recunoștință!
Fie că e în bujo, pe o foaie sau într-un borcan cu bilețele, te provoc să notezi (măcar) câte un lucru bun, pentru care ești recunoscător în fiecare zi.
Dacă ți se pare că nu funcționează, poți să te lași după. Dar încearcă timp de 30 de zile și vezi dacă se produce vreo schimbare!
P.S. – Dacă nu știi ce să scrii, caută pe Pinterest sau pe Google 30 days gratitude challenge. Vei găsi multe idei acolo!
Să ne auzim cu bine data viitoare!
Cu drag și recunoștință că ești aici,
Rox