reading journal

Reading Journal 2022

Când să și povestesc despre Reading Journal, dacă nu în plin aprilie, la 4 luni după începerea anului?! 

Am făcut setup-ul conștiincioasă, de la început de an (chiar înainte!), dar am tot avut alte subiecte de discuție aici. Și, sinceră să fiu, nici nu am folosit prea des jurnalul de lecturi. Totuși, am ajuns deja la a 4-a lună din an și, cu 7 cărți citite la activ, am zis că i-a venit vremea.

O să-ți povestesc întâi cum am gândit setup-ul anual și apoi despre cum îl folosesc de-a lungul anului (în afară de *foarte rar* ). Apoi încheiem cu alte idei faine de la bullet journalleri cititori. Ready? Let’s go!

Setup-ul Anual

Țin minte că mă apucasem de setup-ul pentru reading journal în zilele dintre Crăciun și Anul Nou. Făcusem deja setup-ul din bullet journal și nu prea aveam nici idei, nici chef. Așa că am zis să merg pe ceva simplu. Am ales să folosesc doar elemente negre și aurii + golden-rose. Am folosit ștampiluțe alfabet, washi tape și stickere.

Cover & quote

Pentru prima pagină și pagina de citat am folosit hârtie neagră pe care am rupt-o și am lipit-o pe colțuri, apoi am desenat, respectiv scris citatul, cu marker-ul auriu de la Faber Castell.

reading journal - cover & quote

Desenul cu cartea seamănă mult cu cover-ul unei teme de bujo cu cărți pe care am avut-o în septembrie 2020, dar m-am gândit că ar arăta bine și aici. Așa că, de ce nu?! 

Pages per month

Următorul spread este pagina unde-mi notez cât am citit în fiecare lună. Mai exact – numărul de pagini citite. Mereu când citesc, notez câte pagini am citit (o să vezi mai jos cum țin socoteala), iar la sfârșit de lună fac totalul și îl trec aici.

reading journal - pages read per month

Days read

Acest spread e un fel de year in pixels, dar pentru zilele în care am citit. 

reading journal - days read

Atâta tot că nu reușesc să îl completez chiar cum mi-aș dori. Plănuiam să colorez cu culori diferite atunci când citesc o carte de ficțiune, de non-ficțiune sau un roman clasic. Doar că, pentru că asta nu notez mereu CE am citit în fiecare zi, uit… așa că până găsesc o metodă mai bună, o să bifez pur și simplu zilele în care am citit cu aceeași culoare.

100 classics in 5 years

Următoarele pagini sunt dedicate unui challenge literar la care m-a provocat prietenul meu. Challenge-ul nu se desfășoară doar anul ăsta, ci pe următorii 5 ani (de fapt, a început în august 2021 și se va încheia în august 2026).

IMG_1018

Până acum am citit doar 13 cărți de pe listă (care încă nu este completă – are doar 46 de cărți trecute și urmează să o mai completez pe parcurs). 

Ai zice că sună bine dacă m-am apucat anul trecut, DAR acest număr ia în calcul toate cărțile care apar pe listă și pe care le citisem deja în trecut. Deeeci de cand e lista eu am citit de fapt doar vreo 5-6. Așa că am nevoie să-mi ții pumnii tare, tare strânși!

(Spune-mi într-un comentariu dacă te-ar interesa să postez aici toată lista și să parcurgem challenge-ul împreună! Poate ne motivăm reciproc.)

Reading challenge 2022 - 30 books

Aici am notat challenge-ul meu pentru 2022 – să citesc 30 de cărți. Anul trecut mi-am propus 20 și am citit 27. Anul ăsta mi-am propus 30 și, sincer, cred că ăsta ar fi numărul ideal pentru mine. Cel puțin până termin cu challenge-ul cu clasicii.

Anul ăsta aș vrea ca măcar 10 dintre cărțile citite să fie de pe lista de clasici, vreo 5 să fie de non-ficțiune, iar la restul îmi dau un pic de libertate. (Nu de alta, dar tre’ să termin și Bridgertonu’ ăla cândva, dom‘le!)

IMG_1019

Apropo de challenge-uri, vreau să-ți spun câteva cuvinte și despre maratonul literar gândit de prietena mea Timi (@euthymia_reads). 

E vorba de a citi 10 cărți primăvara asta, fiecare dintr-o altă categorie. Las aici postarea ei, unde găsești mai multe detalii:

To Be Read 2022 (TBR)

Aici am o mini-listă cu ce aș vrea musai să citesc anul ăsta. Nu am trecut 30 de cărți, pentru că vreau să am totuși niște libertate. Am trecut în principal aici cărți de pe lista de clasici, dar ce să vezi… încă n-am citit niciuna. 

Vestea bună e că după ce-mi termin lecturile curente, urmează Jurnalul Annei Frank și 1984, deci încep să și bifez din ele.

reading journal - TBR

Spread-uri pentru review/păreri

Aici aș putea spune doar *To Be Continued*, pentru că n-am făcut niciun spread pe anul ăsta. 

Dar, ca să nu te las așa – în ploaie, uite câteva spread-uri de anul trecut:

Probabil că la un moment dat o să postez și din cele de anul ăsta pe Instagram (când or fi gata), așa că stay tuned acolo dacă e de interes!

Cum folosesc reading journal-ul?

Ai zice că pare intuitiv, dar nu e chiar așa. De la început de an și până acum, cred că am completat în acest jurnal de maxim 3 ori (ultima dată fiind acum, când scriu articolul). Nu notez zilnic ce și cât am citit și nici nu scriu recenzii/păreri imediat după ce termin cărțile (din păcate). Așa ar fi ideal, but its not happening at the moment. 

Deci… cum îl folosesc de fapt?

Undeva prin 2020 (sau să fi fost 2019?) am dat de #10minutesreadingchallenge lansat de Andreea Chiuaru. Ea l-a promovat ca pe o cale care te ajută să citești mai mult (pentru că de multe ori nu te poți opri după ce trec cele 10 minute). 

Am început să folosesc template-ul ei pentru a nota numărul de pagini citite, chiar dacă nu reușeam să citesc zilnic. (Îmi place să monitorizez progresul în basically orice, în caz că nu ți-ai dat seama până acum.) Între timp Andreea nu mai crează acest template, dar sunt foarte happy ca @simona.citeste duce tradiția mai departe și încă am ce completa.

Acest template e sub formă de calendar (îl găsești la Simona în highlights), așa că mă ajută să știu câte pagini am citit și în ce zi. Îl completez ușor pe telefon și apoi, când vine vremea pentru reading journal, completez din urmă numărul de pagini citite lunar și bifez zilele în care am citit.

O dată la ceva timp, mă pun să scriu și recenzii/păreri despre cărțile citite. Pe anul ăsta am scris fix zero. Dar e pe listă să-l completez din urmă într-unul dintre weekend-urile viitoare, când am niște timp liber. Am citit 7 cărți până acum, deci am ceva de scris! 

Reading progress

Uite cărțile citite so far (pe cele cu titlul în engleză le-am citit în engleză, pe restul în română): 

  • Dracula by Bram Stoker (începută în octombrie 2021)
  • Harry Potter and the Chamber of Secrets (HP #2) by J.K.Rowling (începută în decembrie 2021; este o recititre, deși prima dată am citit-o în română, iar acum în engleză; mi-am propus să recitesc un HP pe an, fiind seria mea de suflet)
  • Regatul spinilor și al trandafirilor (ACOTAR #1) de Sarah J. Maas
  • Lui Sir Philip, cu dragoste (Bridgerton #5) de Julia Quinn
  • Little Women by Louisa May Alcott
  • Homo Deus: A History of Tomorrow by Yuval Noah Harari (începută în august 2021)
  • Destrămarea întunericului (Sânge de stele #2) de Elizabeth Lim

Hmm, se pare că-mi cam plac seriile!

Momentan „lucrez la” All the Light We Cannot See by Anthony Doerr și Puterea voinței de Kelly McGonigal. (Pumnii strânși ca după ce o termin pe a doua să am suficientă voință să nu mai dau snooze dimineața!

Surse de inspirație

Spre final, las și câteva idei pentru reading journal văzute la alți bullet journalleri care mă inspiră.

În primă fază, uite o idee pentru cover page:

Continuăm cu o idee creativă pentru reading log:

Pentru lista de TBR am găsit mai multe idei drăguțe:

Un alt lucru pe care îl poți track-ui în reading journal sunt reading challenges ca acesta:

Încheiem secțiunea de inspirație cu 3 idei de spread-uri pentru păreri sau recenzii despre cărți citite:

Reading journal 2021

Las aici și poze cu setup-ul meu din 2021, poate te inspiră!

Cam atât despre reading journal. 

Îți place și ție să citești? Ai un reading journal? Sau te-ar tenta unul? Spune-mi în comentarii!

Spor la citit și sper să ne auzim cu bine și data viitoare!

 

Cu drag,
Rox

Share This Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *