Nu știu cum a fost în cazul tău, dar pe vremea când începusem eu școala, nu aveam voie să scriem cu altceva decât cu stiloul. Abia așteptam cu toții să ajungem în clasa a V-a, să scăpăm de doamna învățătoare (doamna Lavinia), ca să putem scrie cu pixul! Atunci când ești obligat să faci ceva, mai ales când ești copil, vrei să faci fix opusul.
Au trecut însă ceva ani de atunci, iar în ultima vreme eu am revenit, de bunăvoie și nesilită de nimeni, la scrisul stiloul. Mare parte din ceea ce scriu acum e pe o tastatură de laptop sau telefon. Dar când vine vorba de a scrie pe hârtie (ceea ce de obicei de întâmplă în bujo sau în jurnal), mereu aleg stiloul. Așa că astăzi vreau să-ți vorbesc despre frumusețea scrierii cu stiloul și să te conving și pe tine să-i dai o șansă!
Scurt istoric al stiloului
Stiloul (sau mai degrabă – unul dintre strămoșii săi) a fost primul instrument de scriere și astfel stă la baza întregului concept de a scrie. Ai zice că primul a fost creionul, însă nu este așa! În timp ce creionul a fost inventat abia prin secolul XVI d.Hr., precursori ai stiloului erau folosiți chiar și cu 3000 de ani î.Hr..
Primul instrument de scriere strămoș al stiloului ar fi fost de fapt o bucată de tresie sau papură cu o gaură tubulară. Acestea puteau absorbi lichid colorat (cerneală), iar apoi îl eliberau treptat atunci când scriai cu ele.
Prin secolul VI d.Hr. ne-am modernizat și am trecut de la trestie la pană, principiul de funcționare fiind însă foarte similar.
Apoi au urmat tocurile cu peniță. Acestea au apărut ca urmare a faptului că scrisul cu pana era complicat. Adesea pana păta cu cerneală atât foaia, cât și degetele celui care scria. Tocurile cu peniță sunt folosite încă și astăzi în arta caligrafică.
În final ajungem la stiloul pe care îl știm și în zilele noastre. Îmbunătățirea principală față de tocul cu peniță este faptul că stiloul e dotat cu un rezervor de cerneală, ceea ce ajută la scrierea uniformă. (Datorită faptului că pana sau tocul trebuie înmuiate în cerneală pentru a le alimenta, scrisul nu e la fel de uniform peste tot. Literele vor fi mai groase și mai pronunțate atunci când penița este proaspăt alimentată, subțiindu-se ulterior.)
Deși anumite variante de stilou cu rezervor pentru cernelă ar fi fost folosite de prin secolul X în Egipt, s-ar părea că primul prototip de stilou îi este atribuit lui Leonardo Da Vinci. Pe lângă schițele găsite în caietele geniului, o dovadă ar fi și faptul că scrisul din ele era uniform (nu cu variații de grosime, cum ar fi fost dacă era scris cu pana sau tocul).
Primul care a patentat însă în mod oficial un model de stilou a fost românul Petrache Poenaru, în anul 1827. El a revoluționat astfel felul în care scriem. Din păcate, modelul patentat de acesta nu a fost produs pe scară largă, astfel că titlul de „inventator al stiloului” este atribuit lui Lewis Watterman.
De ce stiloul?
Pe când eram în școala primară și doamna Lavinia ne punea să scriem cu stiloul, motivul era că dacă scriem cu pixul ni se strică scrisul. Pe atunci n-am înțeles, mie mi se părea că scriu mai frumos cu pixul. Însă acum înțeleg motivul din spatele acestui „ți se strică scrisul”. Atunci când scrii cu pixul, poți să scrii mai repede decât cu stiloul. Și, cum copii nu sunt neapărat cunoscuți pentru a fi răbdători, era clar că dacă instrumentul nu ne obligă să scriem mai lent, o să scriem repede și, prin urmare, mai urât. (Ai văzut tu pe cineva să scrie frumos când scrie repede?) Un stilou de obligă să scrii ceva mai încet, astfel dându-ți timp să scrii mai frumos.
Pe lângă asta, faptul că folosind un stilou ești nevoit să scrii mai încet, ajută creierul în procesarea informației. Dacă alegi să-ți așterni gândurile într-un jurnal, îți recomand să o faci cu un stilou – te va ajuta mai mult decât dacă mâzgălești ceva rapid cu pixul.
Un motiv în plus pentru a scrie cu stiloul este durabilitatea acestuia. Și, dacă vrei, mai puțină poluare! 🙂 Dacă un pix îl arunci de obicei atunci când i se termină mina, un stilou îl poți reîncărca la nesfârșit. Și dacă îți faci griji pentru plasticul din patroanele folosite, poți oricând să optezi pentru un convertor de cerneală, pe care îl re-umpli direct din călimară. Astfel, un stilou de calitate bine îngrijit, te poate ține și o viață întreagă.
Și eleganța poate fi un motiv să alegi stiloul în detrimentul banalului pix. Gândește-te că ai ajuns #girlboss, ți-ai atins țelurile și ești acolo, sus, în top. Ai de semnat cel mai important contract din cariera ta. Ai de ales între 2 scenarii – folosești un pix banal, de duzină, și mâzgălești rapid o semnătură sau scoți stiloul tău, poate chiar unul personalizat, din husa în care îl păstrezi și semnezi cu eleganță documentul?
Unde găsesc mai stilouri în ziua de azi?
S-ar putea ca asta să fie printre primele întrebări din mintea ta. Nu-ți face griji, sunt aici ca să te ajut!
Pe site-ul celor de la Penmania găsești tot ce ți-ai putea dori în materie de scrierea cu stiloul! Găsești diverse modele de stilouri confecționate din diferite materiale, cerneală în orice culoare, dar și alte accesorii.
Dacă ești nouă în această lume a scrisului cu stiloul, îți recomand kit-ul de scris Penmania.
Acest kit conține tot ce ai nevoie pentru a începe:
- un stilou HongDian (ai de ales între modelul A3 cu penița ExtraFină sau modelul H3 cu penița Fină)
- o sticluță cu cerneală Penmania Deep Sea Blue
- 2 caiete dictando Oxford, cu pagini fine, numai bune pentru scris cu stiloul
Eu am testat recent kit-ul și ambele stilouri. Iată aici o comparație între ele:
Preferatul meu este A3-ul, datorită peniței ExtraFine care îmi permite să scriu mic (cum îmi place).
Ambele stilouri sunt dotate cu un convertor de cerneală, astfel că le poți încărca ușor direct din călimară.
Iar după ce te joci cu kit-ul și prinzi gustul scrierii cu stiloul, poți liniștită să încerci și alte instrumente.
Penmania s-a născut în 2017 din dragostea pentru scrierea cu stiloul și continuă să ofere din ce în ce mai multe opțiuni pentru iubitorii aceste arte. Iată aici câteva motive pentru care Răzvan Enescu, fondatorul Penmania, a ales și alege în continuare stiloul.
Sper că te-am tentat măcar puțin și că ți-am făcut poftă să scrii din nou cu stiloul! Eu una știu că-i rămân fidelă. Spune-mi în comentarii dacă te-am convins sau dacă tu deja scrii cu stiloul.
Sper să ne auzim cu bine și data viitoare!
Cu drag,
Rox
2 răspunsuri
Răzvan face ceva extraordinar pentru iubitorii acestui hobby, să aducă în România stilouri, hârtie și cerneluri de calitate ! Blogul tau este foarte valoros, caut mereu să urmăresc oameni interesați și talentați(ca tine) de acest hobby ! Felicitări
Intr-adevar, si eu am fost placut impresionata sa aflu despre PenMania si tot ce ofera! Multumesc pentru cuvintele frumoase!