Livrare gratuită la comenzile de peste 200 RON!
Ultima zi de expedieri înainte de Crăciun: 18.12.2024
pexels-polina-kovaleva-5717452

Cum sa te ții de rezoluții și după luna ianuarie

Ianuarie e gata,  a trecut deja o săptămână și din luna februarie și multă lume începe să-și uite că și-a setat rezoluții și să le lase deoparte. Conform studiilor, aproximativ 80% dintre cei care își setează obiective de anul nou, uită de ele până în a doua săptămână din februarie. Citește în continuare ca să afli cum faci să nu fii unul dintre ei!

Oricât de *planoholică* aș fi eu, trebuie să recunosc că nu mereu reușesc să mă țin 100% de ceea ce îmi propun la început de an. Dar an de an încerc să setez obiective mai clare și mai sustenabile, în speranța de a reuși. Am adunat în acest articol câteva sfaturi care pe mine mă ajută să-mi urmez obiectivele pe termen mai lung, nu doar până în a 2-a săptămână a lui februarie.

Atenție la numărul de rezoluții

pexels-jorge-urosa-9129539

Primul sfat pe care ți-l dau este să ai grijă câte obiective/ rezoluții setezi.

Știu, e început de an, vrei să-ți schimbi complet viața, să fii alt om. New year, new me, cum s-ar zice. Știu și că tu crezi că e posibil. Da, e posibil. Dar nu e sustenabil să faci totul de-odată. Nu poți atinge de-odată toate cele 27 de rezoluții legate de sănătatea fizică și mintală pe care ți le-ai notat. Te-ar epuiza și ai renunța rapid, după o săptămână-două. 

Storytime – în primele zile ale anului eram panicată că nu am rezoluții. Cum să n-am tocmai eu rezoluții?! Nu se poate. Dar așa simțeam. 

După ce m-am uitat pe lista făcută la început de 2022 și am văzut că am bifat maxim 20%, eram dezamăgită. „Pentru ce să-mi fac rezoluții, că și-așa nu mă țin de ele.” Și abia atunci am realizat că setatasem mult prea multe. Păreau simple pe hârtie. Dar am aflat pe propria piele că nu le pot bifa pe toate de-odată.

Așa că nu mai bine alegem noi doar câteva obiective și ne asigurăm că le atingem măcar pe alea?

Sfatul meu este să încerci să rămâi undeva sub 10 obiective majore. (Poți adăuga lucruri mici pe lângă, bineînțeles.)

Eu anul ăsta mi-am creat o listă de fix 10 obiective principale. Așa s-a nimerit, nu am intenționat să fie 10. Și tot ce mi-a mai venit în minte pe lângă astea 10 am trecut pe o listă de  „nice to have „. Dacă le ating bine, dacă nu poate le voi prioritiza pe viitor.

Setează obiective clare și măsurabile

După ce ne-am limitat lista, un aspect important este să le putem urmări și măsura. 

Să zicem că unul dintre obiectivele tale este  „să fac sport„. Ok. Ce sport? Cât sport? Se pune dacă joci volei o dată pe an? Probabil că nu.

Transformă obiectivul în  „să fac sport de 2 ori pe săptămână„, iar la final va fi mult mai ușor să vezi dacă l-ai atins sau nu. Obiectivul este mult mai clar și devine măsurabil!

isaac-smith-AT77Q0Njnt0-unsplash

Măsoară progresul

Pentru a putea urmări obiectivele de-a lungul anului, recomand cu mare căldură să faci un tracker în BuJo/ agendă/ măcar pe telefon. 

Pentru exemplul cu sport de 2 ori pe săptămână – desenează 104 pătrățele (câte 2 pentru fiecare săptămână a anului, un an având în medie 52 de săptămâni) și bifează câte unul pentru fiecare „sesiune de sport” făcută. 

Dacă obiectivul tău nu se cuantifică în „de câte ori am făcut ceva„, fă o listă cu pașii pe care îi ai de urmărit și bifează-i pe parcurs ce îi atingi. De exemplu, dacă vrei să îți deschizi o afacere, o listă ar putea fi:

  •  deschide SRL/ altă formă legală
  • deschide cont bancar
  • caută contabil
  • etc.

La final o să fie ușor și simplu de văzut dacă ai atins sau nu obiectivul.

Folosește-ți rutina ca aliat

prophsee-journals-cc_OIF1ypfY-unsplash

Unul dintre aspectele complicate atunci când vrei să îți creezi un nou obicei este… să-ți amintești de el! Te-ar ajuta să legi obiceiurile pe care încerci să le formezi de alte obiceiuri sau rutine deja existente

Vrei să-ți amintești să te dai cu cremă pe față? Fă asta imediat după ce te-ai spălat pe dinți.

Vrei să începi să mănânci dimineața? Nu-ți da voie să bei cafeaua până nu ai luat micul dejun. (Sau ia micul dejun în timp ce savurezi cafeaua.)

Vrei să bei mai multă apă? Bea câte jumătate de pahar de apă de fiecare dată când te așezi înapoi la birou.

Sunt lucruri mici și simple, dar care în timp se adună și ajută ca noile obiceiuri să se consolideze și să te ducă la îndeplinirea obiectivelor propuse.

Ușurează-ți munca

erol-ahmed-9XiN0r2NWSM-unsplash

Aici mă refer la a face obiectivele cât mai ușor de îndeplinit

Pentru a face sport de 2 ori pe săptămână, asigură-te că îți lași tot echipamentul curat și pregătit în seara de dinainte.

Pentru a bea mai multă apă, lasă un pahar plin pe noptieră (și bea-l imediat cum te trezești).

Dacă vrei să mănânci mai multe fructe, asigură-te că ai mereu fructe proaspete.

Totul devine mai simplu cu cât mai puțini pași ai de făcut pentru a atinge acel obiectiv!

Găsește un "accountability buddy"

pexels-alec-aiello-12992182

Sinceră să fiu, nu știu să traduc termenul ăsta. 😅 Dar ți-l voi explica. Un accountability buddy se referă la un prieten/ partener care să te responsabilizeze

Fă-ți planul să mergi la sală cu un prieten. Așa te asiguri că o să mergi, să nu-l dezamăgești.

Setează-ți obiectivele legate de alimentație împreună cu partenerul sau partenera, ca să vă puteți atrage unul altuia atenția când mâncați prea des Nutella.

Dacă vrei să citești mai mult, alege cărți împreună cu o prietenă să le citiți în paralel sau caută un book club.

Nu renunța!

pexels-nataliya-vaitkevich-8468294

Cel mai greu moment să continui să te ții de obiceiuri sau să lucrezi la obiectivele propuse e momentul în care ai ratat ceva. 

Dacă voiai să mănânci sănătos și la o ieșire cu prietenii ai ales o pizza, nu e capăt de lume! Există excepții, există pauze și există recuperare. Roma nu s-a construit peste noapte și nici obiceiurile nu merg așa. 

Nu fii dură cu tine, acceptă-ți micile scăpări sau eșecuri și continuă să lucrezi la ceea ce îți dorești să obții. Dacă mănânci sănătos 5 zile din 7, tot e mai bine decât în nicio zi, nu?

Ai aplicat vreunul dintre aceste sfaturi până acum? Care ți se pare cel mai util?

 

Să ne auzim cu bine și data viitoare,
Rox

Share This Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *