Livrare gratuită la comenzile peste 200 RON!
Livrare gratuită la comenzile peste 200 RON!
Blog Banners

Acum mult, mult timp, într-o galaxie îndepărtată… am citit o carte.

Ok, nu era „acum mult, mult timp”. Și nici nu era „într-o galaxie îndepărtată”. Dar anul trecut pe vremea asta am citit și am trecut prin procesul cărții How To Break Up With Your Phone de Catherine Price

Și de atunci mi-am tot zis că vreau să povestesc pe blog despre ea. So here we go.

Vrei să afli dacă m-am despărțit de telefon? Citește în continuare și vei afla. 

De ce am citit această carte?

De mult timp consider că am o problemă cu timpul petrecut pe telefon.

Încă din facultate făceau colegii glumițe că sunt MEREU pe telefon, inclusiv când merg pe strada.

Cândva prin 2020 cred am citit la Andreea Chiuaru că petrecând 2 ore pe zi pe telefon ajungem să petrecem o lună pe an cu nasul în ecran. O luna de zile, 24 de ore pe zi, toate petrecute pe telefon. (Idee expusă și în carte BTW.)

Și știi care-i problema? Timpul meu petrecut pe telefon era mai mare de 2 ore.

(Și încă este, nu vreau să-ți las falsa impresia că această carte mi-a schimbat complet viața. Povestesc mai multe despre asta în concluzie.)

Până să ajung la carte, am încercat tot felul de metode – să-mi track-ui timpul petrecut pe telefon, să opresc notificările, să-mi setez limite în telefon, să las telefonul departe de mine. Toate au funcționat… la început. Și apoi ajungeam de unde am plecat.

pexels-cottonbro-8088495

Despre carte

La un moment dat, am dat de un interviu cu Catherine Price pe acest subiect, în care am aflat despre cartea How To Break Up With Your Phone, scrisă de ea. Am căutat-o și mi-am comandat-o.

La începutul anului trecut rezoluția mea principală a fost să reduc timpul petrecut pe telefon. Mi se părea mie atunci că dacă fac asta, o să am mai mult timp pentru toate celelalte lucruri pe care îmi doream să le fac. Deci mergeau mână în mână. Așa că mi-am zis că încep cartea.

Untitled design

Cum a mers?

Păi… cartea este structurată sub forma unul program de 30 de zile. Iar euam început-o pe 1 februarie și am terminat-o pe 28 aprilie. Deci cam atât de constantă am fost. (Dar mă bucură faptul că am terminat-o, chiar și așa, întinsă pe 3 luni în loc de 1.)

Nu vreau să-ți las aici tot conținutul cărții, nu mi se pare fair. Însă o să împărtășesc cu tine ideile care mi s-au părut cele mai valoroase.

1

Săptămâna 1 - Triajul tehnologic

Prima săptămână este dedicată unor activități care să te ajute să conștientizezi cât timp petreci pe telefon și cum (social media, știri, cumpărături etc.).


Începe să acorzi atenție timpului petrecut pe telefon

Când sau de ce pui mâna pe telefon? Ce simți dincolo de nevoia de a sta pe telefon? (plictiseală, anxietate, etc.) Ce simți când stai pe telefon și imediat după? Cum te simți când nu ai telefonul la îndemână? Cât de des te lași distras de telefon?

+ Folosește o aplicație de track-uire a timpului petrecut pe telefon, ca să vezi exact cum stai.


WWW: What for? Why now? What else?

Dacă vrei să reduci timpul pe telefon, încearcă această metodă: când îți vine să pui mâna pe el, întreabă-te:

  • De ce? E un motiv valid, chiar ai nevoie să faci ceva pe telefon? Sau doar te plictisești? Șansele sunt ca, dacă nu ai un motiv valid, să renunți. Sau, dacă ai un motiv valid, să nu îl uiți când deblochezi telefonul, și să intri pe Instagram, să stai 30 de minute și să uiți ce voiai de fapt să faci. („Oh, vai, de unde de ai știut că fac asta?” Cu toții o facem…)
  • De ce acum? Trebuie să faci acel lucru acum? De ce? Chiar nu mai poate aștepta căutarea aia după un lucru pe care oricum n-o să-l cumperi pe loc?(Doar un exemplu.)
  • Ce pot face în loc? Dacă nu e ceva esențial de făcut în acel moment, gândește-te ce altceva poți face. Dacă voiai să comanzi ceva – nu cumva poți să te oprești la magazin și să-l cumperi în drum spre casă? (Mai salvezi și mediul un pic în felul ăsta.) Dacă voiai să verifici mail-urile/mesajele – sigur poți și mai târziu, nu? Dacă voiai să dai scroll pe Insta – chiar trebuie?


Șterge aplicațiile de social media

Nu te panica, asta nu înseamnă că nu mai poți folosi social media. E permis să le folosești din browser-ul telefonului. Sau pe computer.

Ideea aici e să creezi un pic de fricțiune – să ai de făcut pași în plus până ajungi la Insta/Facebook/TikTok, ca să ai mai mult timp să te gândești dacă chiar vrei să faci asta.

Recunosc că la mine aici s-a rupt filmul. Cum să le șterg când eu trebuie să postez aproape zilnic pe Insta? Și recunosc că am încălcat un pic regulile – am șters tot în afară de Instagram, unde doar mi-am dat logout și trebuia să pun parola de fiecare dată când voiam să intru. A funcționat și așa, să știi. 

2

Săptămâna 2 - Schimbarea obiceiurilor

Oprește notificările

Asta mi se pare printre cele mai valoroase recomandări! Eu am notificările oprite la social media de prin 2020 & nu mi-a fost dor de ele niciodată. (Am păstrat doar notificările de la aplicațiile de messaging.)

Chiar te va ajuta să faci asta și nu e sfârșitul lumii. Dacă oprești notificările, o să deții TU controlul asupra deciziei de a lua telefonul în mână. Pe când, dacă primești o notificare, a devenit aproape reflex să pui mâna pe telefon, să vezi ce s-a întâmplat. Și chiar nu e o problemă de viață și de moarte să afli că ți-a dat Georgică like sau că sunt reduceri pe eu-știu-ce site.

 

Organizează-ți aplicațiile

Aplicațiile pot fi:

  • instrumente (maps, camera foto, Uber, aplicația de banking etc.) – aplicații care chiar ne ajută și ne îmbunătățesc viața
  • aplicații „junk food”  & „slot machine” (social media, dating apps, shopping, jocuri etc.) – aplicații care sunt fun de folosit pe durată scurtă, dar vin cu riscul ca odată accesate să ne facă să petrecem foarte mult timp pe ele + faptul că vin cu ceva nou la fiecare refresh – rețeta perfectă pentru a ne face dependenți
  • „clutter” – aplicații de care ai avut nevoie cândva și au rămas instalate (dezinstalează-le)
  • aplicații utile – aplicații care îți sunt utile și îți îmbunătățesc viața, dar nu ai nevoie de ele prea des
  • aplicații care nu pot fi șterse (deși probabil n-ai nevoie de ele, dar csf – așa e setat telefonul)
După ce te-ai uitat prin telefon și ai decis care aplicație ce scop are, recomandarea este să păstrezi pe home screen doar aplicațiile din prima categorie (instrumente) și să organizezi restul aplicațiilor pe foldere. Astfel adaugi un pas în plus înainte de a le accesa.

Stabilește „zone fără telefon”

Poți decide că telefonul, biroul, baia, bucătăria, o parte a camerei – ce zonă vrei tu – e o „zonă fără telefon” și că nu ai voie să stai pe telefon când ești acolo.

 

Dă-i telefonului tău o oră de culcare și o oră de trezire 

Asta e formularea frumoasă pentru „nu ai voie pe telefon între orele 20 și 9” (de exemplu).

3

Săptămâna 3 - Reia controlul asupra minții tale

Exersează-ți atenția

Găsește măcar câte o activitate pe zi pe care să o faci cu maximă concentrare. Cel mai bun exemplu ar fi cititul (dintr-o carte fizică, nu pe ecrane). Sau poți face sport. Scrie în jurnal. Meditează. Alegerea e a ta, ideea e să fie un lucru pe care te concentrezi 100%, fără să ai alte activități sau gânduri în fundal.

 

Despărțirea de probă

Sau cel mai greu exercițiu din carte.

Presupune să stai 24 de cu telefonul oprit. Și cât mai departe de ecrane în general, dacă se poate.

A fost foarte fain! Am realizat că am O GRĂMADĂ DE TIMP de fapt!

Am fost productivă în ziua aia și m-am bucurat mult de atâta timp liber. După ce mi-am terminat treburile, stăteam pe canapea și mă întrebam „păi și eu acum ce fac?”. Și, de plictiseală, am luat o carte, o păturică și m-am dus în parc. (Sunt sigură că nu aș fi făcut asta dacă puteam sta pe telefon, l-aș fi luat în mână și aș fi lenevit pe canapea.)

Ca să aibă succes exercițiul, anunțat pe toată lumea care ar putea avea treabă cu mine că n-o să dea de mine 24 de ore.

Un alt truc pentru perioada asta e să notezi într-un carnețel tot ce vrei să faci pe telefon când revii la el. (Mi se pare un truc util și în general, nu doar în cazul ăsta.)

4

Săptămâna 4 - Noua ta relație cu telefonul

Săptămâna asta în general este despre definirea noii relații pe care vrei să o ai cu telefonul și cu tehnologia.

Câteva dintre idei/sfaturi:

  • setăm perioade recurente fără telefon (de exemplu – seara după o anumită oră sau o zi pe săptămână/lună)
  • facem o curățenie digitală (unsubscribe de la newslettere pe care nu le citim, unfollow persoanelor care nu ne fac bine etc.)
  • decidem să nu folosim telefonul în anumite locuri sau în timpul anumitor activități (cum ar fi atunci când ieșim în oraș)

Concluzia...

Așadar acesta este, foarte pe scurt, procesul cărții. 

Un lucru de care îmi pare rău e că nu am reușit să mă țin de el zilnic/într-o perioadă mai scurtă. Cred că aduce mai multă valore așa & recomand să te ții de el cât de strâns reușești. Eu vreau să îl reiau cândva tocmai pentru asta.

Și ca să nu mă mai învârt în jurul cozii, hai să vorbim de rezultat. Mi-am redefinit relația cu telefonul? Stau sub 15 minute pe zi pe el acum? Mi s-a schimbat viața?

 Clar nu! 😂 Încă stau mult pe telefon. Mai mult de 2 ore pe zi. Timpul a fost redus pe perioada cât am parcurs cartea, dar apoi life happened & n-am mai prea ținut cont de reguli.

Dar dincolo de timpul efectiv pe care îl petrec în continuare pe telefon, cartea aceasta mi-a dat câteva instrumente foarte utile prin care am devenit mult mai mindful.

Am stat 4.5 ore pe telefon? Da, am stat, dar poate 2 dintre ele am citit.

Chiar în zilele libere de la sărbători am avut o zi în care telefonul zicea că am stat în jur de 8 ore pe el. Enorm, știu. Dar vreo 2 ore am citit, 2 ore am filmat setup-ul BuJo-ului & din cele 3 ore pe Insta, o parte din timp am programat content. Deci overall, deși am stat foarte mult pe telefon (și cu siguranță nu tot timpul a fost folosit în mod util), nu pot să zic că regret.

Clar, sunt și zile în care stau doar pe instagram 2-3 ore fără să fac nimic util. Alea sunt zilele în care ar trebui să mă apuc de recitit această carte.

Ceea ce îți recomand și ție!

Nu o recomand pentru schimbări majore. Schimbările majore țin doar de tine! 

Însă, chiar dacă (la fel ca mine) nu ajungi să reduci timpul petrecut pe telefon, sunt sigură că vei găsi în ea sfaturi care să te ajute să ai o relație mai sănătoasă cu telefonul și tehnologia. Consider că în ziua de azi majoritatea dintre noi suntem acaparați de ecrane și prea puțini ne dăm seama și ne luăm timp pentru a crea o relație cu tehnologia care să funcționeze în termenii noștri.

P.S.: Eu am comandat cartea de aici dar o găsești și pe alte site-uri.

Sper că ți-a fost util acest articol și m-aș bucura să citești cartea și să te ajute!

Te invit să continuăm discuția în comentarii – cum e relația ta cu telefonul?

 

Pe curând,
Rox 

Share This Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *